Ileż to razy wychodząc z domu zdarzało nam się nerwowo szukać zostawionych gdzieś kluczy, albo wracając ze sklepu z pełną torbą jedzenia uświadamiać sobie, że nie kupiliśmy tych kilku najpotrzebniejszych produktów?
Każdy z nas posiada dwa główne systemy pamięci: pamięć długotrwałą i krótkotrwałą. Pierwsza odpowiada za głębokie wspomnienia, umiejętności, doświadczenia, reguły i oceny. Druga – krótkotrwała, choć bardziej szczegółowa, jest bardziej podatna na zakłócenia i zapomnienie. To dlatego mimo najszczerszych chęci nie potrafimy powiedzieć co jedliśmy wczoraj na obiad lub jakiego koloru sukienkę miała na sobie ta rudowłosa kobieta (ew. ,,jaka kobieta?”). Jest jednak sposób, aby pamięć wzmocnić i przedłużyć oraz sprawić, że przechowywane w niej informacje będą jasne i szczegółowe – odpowiednia dieta.
Po przeanalizowaniu składu wszelkich ziaren i orzechów, które cieszą się szczególnym uznaniem w kwestii poprawy pamięci i koncentracji okazuje się, że prawdziwym zwycięzcą jest słonecznik. Jego ziarna są jak multiwitamina – zawierają prawie wszystkie wymagane przez mózg składniki odżywcze. W niewielkim ziarenku możemy odnaleźć dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika
A ja myślałam że orzechy a tu taka niespodzianka
OdpowiedzUsuńfajny post
OdpowiedzUsuńaha lubie słonecznik
OdpowiedzUsuńMniam słoneczniki.ale też myslałam że orzechy a tu taka niespodzianka
OdpowiedzUsuńciekawy post
OdpowiedzUsuńJak zawsze zawsze ciekawie na blogu tu nigdy nuda nie ponuje
OdpowiedzUsuń